En medarbetarhälsning från Brighton!

 

I lite mer än två år har Ian Marne arbetat som systemutvecklare på Nordicstation. Sedan en månad tillbaka, bor och arbetar Ian på distans från Brighton, England. Något som till stor del möjliggjordes av Nordicstations flexibilitet och support. 

Det är början på november och vi har bestämt digital träff med Ian för att höra mer om hur den senaste månaden varit, hur han hamnade i England och vad han ska göra där.

När Ians sambo fick reda på att hon var antagen till ett masterprogram i Brighton, England startade processen hemma i Sverige. När Ian frågade om han fick arbeta på distans från Brighton i ett år var Nordicstation tillmötesgående. Nya riktlinjer togs fram och bolaget såg till att Ian fick den hjälp han behövde för att kunna fortsätta sitt arbete utomlands. 

 

Hur har flytten påverkat dina arbetsförhållanden?
- “Egentligen inte alls! Jag har jobbat hemifrån hela pandemin och nu jobbar jag också hemma. Jag tycker att det funkar bra!” berättar Ian. 

Nordicstation har varit hjälpsamma och involverade i flytten.
Ian berättar att Nordicstation har hjälpt till med allt de kunnat.
- “Jag fick till exempel hjälp med dokument och intyg som behövdes för att jag skulle kunna söka visum”, fortsätter Ian. 

“Jag visste sedan innan att Nordicstation värnar om sina medarbetare och deras välbefinnande, egentligen cementerades väl bara den bilden.” 

Har du stött på några problem sedan du flyttade?
- “Ja men några, exempelvis internet. Det är även väldigt svårt att få lägenhet här, vilket medför att det är svårt att ställa alltför höga krav. När vi flyttade till den lägenheten vi bor i nu var internet väldigt dåligt. Efter kontakt med hyresvärden fick vi det uppgraderat och nu fungerar det bra. Sådant kan ju vara lite av ett osäkerhetsmoment, och det är viktigt att det fungerar för att den här setupen ska fungera.”

- “God planering har varit avgörande, det är såklart viktigt när man åker långt ifrån stödet på kontoret hemma att man har löst saker innan”, tillägger Ian. 

Vad ser du mest fram emot under det kommande året?
- “Jag ser fram emot att upptäcka så mycket som möjligt av England och hela Storbritannien egentligen. Det ska också bli kul att träffa och lära känna nya människor. Vi har till exempel blivit inbjudna på julfirande den 25:e hos några kompisar och fira med deras familjer”. 

 

“Folk är verkligen inbjudande och intresserade. Precis när vi hade kommit hit gick jag ensam till en bar för att kolla på fotboll, direkt kom det fram någon som ville kolla läget. Folk är väldigt öppna och inbjudande här.” 

Har du några tips till någon som vill göra något liknande? 
- "Såhär i efterhand, har det varit krångligare och mer kostsamt att flytta till ett land utanför EU än om vi kanske hade åkt till ett EU-land istället. Saker tar också lång tid, visumansökan och hitta boende till exempel. Det kan nog vara bra att tänka på det och ha marginaler. Nu hade jag tur då Nordicstation varit tillmötesgående och hjälpsamma i processen", förklarar Ian. 

Innan vi avslutar samtalet berättar Ian han och hans flickvän senare samma dag ska fira “bonfire night” (Guy Fawkes Night), en högtid som påminner litegrann om Sveriges Valborgsmässoafton.

Vi önskar Ian fortsatt lycka till de resterande månader och ser fram emot att se honom på kontoret när han är tillbaka!